Overwater Grondbeleid Adviesbureau

Werken bij Overwater Grondbeleid Adviesbureau: Diederik van der Put

donderdag 10 oktober 2024 Geschreven door Diederik van der Put 
Sinds mijn start bij Overwater Grondbeleid Adviesbureau
op 1 mei 2024 heb ik de kans gekregen om mij te verdiepen in
een fascinerend vakgebied waarin publiek- en privaatrecht samenkomen. Als afgestudeerd jurist in het ondernemingsrecht heb ik tot nu toe voornamelijk ervaring opgedaan binnen het civiele recht. Hoewel mijn achtergrond in het bestuursrecht beperkt was tot een bachelorvak, trok juist de combinatie van privaat- en bestuursrecht binnen de rol van grondzakenjurist bij Overwater mij bijzonder aan.

Op maandagmorgen begint de werkweek steevast met het maandagmorgenoverleg en als nieuweling heb ik de eer deze bijeenkomsten voor te zitten. Tijdens deze overleggen bespreken we het lopende werk, eventuele nieuwe dossiers en andere algemene kantoorzaken. Het is een moment waarop we gezamenlijk de prioriteiten voor de week vaststellen en ervoor zorgen dat iedereen op één lijn zit voordat we aan de slag gaan. Na het overleg gaat iedereen aan het werk.

In de afgelopen maanden heb ik al mogen bijdragen aan diverse uitdagende projecten waarbij grondbeleidsinstrumenten werden ingezet, zoals de vestiging van het voorkeursrecht. Overwater Grondbeleid adviseert veel gemeenten bij het vestigen van dit recht en begeleidt alle procedures die daaruit voortvloeien. Alle voor de besluitvorming benodigde stukken worden door ons kant-en-klaar aangeleverd. Ik start de week dan ook met het voorbereiden van de stukken voor nieuwe te nemen college- en raadsbesluiten. Mogelijke verbeteringen verwerk ik direct in onze modellen in ons Kenniscentrum.
We adviseren en ondersteunen niet alleen overheden bij het toepassen van grondbeleidsinstrumenten, maar staan ook bedrijven en particulieren bij die hier mee te maken krijgen.

De rest van de week houd ik mij bezig met het opstellen van een aanbestedingsrechtelijk advies en een advies over een verjaringskwestie met betrekking tot een strook grond. Tussen de bedrijven door probeer ik me de Omgevingswet verder eigen te maken, wat een doorlopend proces is. Tussendoor zijn er ook altijd wel 'spoedvraagjes' van collega’s waar ik mee aan de slag mag, bijvoorbeeld een jurisprudentieanalyse over een specifiek onderwerp of vraagstuk.

Werken bij Overwater, in een omgeving waar kennis over grondzaken en het overdragen hiervan centraal staan, is zeer motiverend. Het helpt me om snel te leren en de theorie direct in de praktijk toe te passen. Mijn collega’s delen graag hun kennis en praktijkervaringen, wat mijn eigen ontwikkeling enorm stimuleert.

Ik kijk ernaar uit om mijn expertise verder te vergroten en actief bij te dragen aan het succes van zowel het kantoor als onze opdrachtgevers.