Overwater Grondbeleid Adviesbureau

Kostenverhaal

Ingeval een overheidsorgaan, veelal de gemeente, planologisch bouwactiviteiten mogelijk maakt, dan is zij wettelijk verplicht om de aan de grondexploitatie verbonden kosten te verhalen op de ontwikkelende partijen.

Kostenverhaalplichtige bouwactiviteiten
Kostenverhaalplichtige bouwactiviteiten waarbij de kosten moeten worden verhaald zijn de bouw van een of meer gebouwen met een woonfunctie en één of meer hoofdgebouwen anders dan gebouwen met een woonfunctie. Maar ook de uitbreiding van een gebouw met ten minste 1.000 m²bvo (bruto vloeroppervlakte), de bouw van een bijgebouw met ten minste 1.000 m²bvo en de transformatie van een of meer aaneengesloten gebouwen tot woongebouwen met ten minste tien woningen.

Verbod tot bouwen
Op grond van de Omgevingswet is het verboden om deze bouwactiviteiten te beginnen voordat de daaraan toe te rekenen kosten zijn betaald.

(Anterieure) kostenverhaalsovereenkomst
De gemeente en een initiatiefnemer kunnen voorafgaand aan het planologisch besluit dat genoemde bouwactiviteiten mogelijk maakt een overeenkomst sluiten over kostenverhaal, een zogenoemde ‘anterieure overeenkomst of kostenverhaalsovereenkomst’.

Kostenverhaal langs publiekrechtelijke weg
Is het kostenverhaal voor mogelijk gemaakte bouwplannen niet anterieur overeengekomen en is de gemeente ook geen eigenaar van de grond onder de bouwplannen, zodat het kostenverhaal via gronduitgifte is verzekerd, dan is zij verplicht om de kosten langs publiekrechtelijke weg te verhalen.

Bij kostenverhaal langs publiekrechtelijke weg worden kostenverhaalsgebieden aangewezen waarin kostenverhaalsplichtige activiteiten (bouwplannen) worden verricht. De wet biedt twee opties:

  • kostenverhaal met tijdvak - integraal kostenverhaal
  • kostenverhaal zonder tijdvak - organisch kostenverhaal

Hiernaast kunt u meer informatie vinden over kostenverhaal langs publiekrechtelijke weg onder de Omgevingswet en de verschillende soorten adviezen die wij kunnen geven over samenwerkings- en anterieure overeenkomsten en het ramen ('taxeren') van de inbrengwaarde van gronden. Wij hebben veel kennis over de theoretische én praktische toepassing van kostenverhaal en adviseren u hier graag over.

Blogs over dit onderwerp
Kostenverhaal onder de Omgevingswet
Kostenverhaal en de macroaftopping, is deze altijd terecht?
Het verhalen van ambtelijke kosten bij een bouwplan, het laatste knelpunt